نشست نقد و بررسی کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین»

اختصاصی، معمارنیوز- نشست نقد و بررسی کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک»

دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز برگزار می نماید:
نشست نقد و بررسی کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک»

با حضور:
– دکتر بندرآباد؛ ریاست دانشکده
– دکتر منصور فلامکی
– دکتر محمدرضا نصیرسلامی
– دکتر محمد ضمیران

* حضور برای عموم آزاد و رایگان است.

زمان: یکشنبه: ۹۶/۸/۲۱، ساعت ۱۳:۳۰ الی ۱۲:۳۰
مکان: دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، طبقه ششم، تالار همایش دانشکده

  • • معرفی کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک» :

تألیف: دکتر ویدا نوروز برازجانی، مهندس محمدرضا جوادی
ناشر:  شرکت بین المللی پژوهش و نشر یادآوران
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵
تیراژ: ۱۰۰۰ نسخه
تعداد صفحه: ۲۲۷
قیمت: ۹۴/۰۰۰ تومان

پیشگفتار:
آینده از پیش با ماست
همه ی ما بر این امر اتفاق نظر داریم که آن چه از سرزمین مان ایران می دانیم، چیزی است که خواسته اند تا ما آن باشیم، نه آن که هستیم و هستیمان در گرو آن است.

تاریخ، جغرافیا و فرهنگ ما کران مند شده اند: تاریخمان به هخامنشیان؛ جغرافیای ما به بردارهای سیاسی و فرهنگمان به بخش کوچکی از تمدن میانه ی ایران.

فراموشی از آن رو که بر مدار گرانش، بی صرف انرژی، رو به سوی پایین دارد بیشتر از به یادآوردن که از تنگنای گرانش گریزان است، راه و رسم مان شده و تا زمانی که به این رسم وفادار بمانیم، بر این باور خواهیم ماند که بازگشت به گذشته و واکاوی دستاوردهای آن گونه ای بیماری است که راه به جلو را مسدود می کند. غافل از این که میان بُر آینده از کلاف گذشته می گذرد و با کلان نگری در خواهیم یافت همان گونه که آینده از پیش با ماست و در تار و پود بودن و هستی مان جریان دارد و از آن گریزی نیست. حتی اگر چند صباحی از آن گریزان باشیم باز به سراغمان خواهد آمد و آن بی توجهی که در دایره ی تخصص ما معماران، طراحان و مدیران شهری، پی آمدش بی سامانی فضاهای زندگیمان است را با اندوهی ژرف به یادمان خواهد آورد.

کتاب باغ شهر صفوی قزوین یکی از ده ها پژوهشی است که بنیاد مهراز بی تکیه بر هیچ ارگان و حتی متولیان نگاهداری فرهنگ این سرزمین، طی چندین دهه فعالیت پی گیرانه به انجام رسانده، در چنین چهارچوبی نگاشته شده است. شناسنامه ی کتاب، این پژوهش را به دوران صفویان محدود دانسته، اما مجموعه ی پژوهش های ما این کتاب را در انتهای برداری می داند که ابتدای آن را سرزمین ناشناخته ای (کمیته برای خود ما) به نام دیلمون رقم می زند. سرزمینی که زادگاه پردیس و کاریز ایرانی است و کهن ترین داستان حماسی جهان؛ اسطوره ی بلندبالای گیل گمش، آرزوی رسیدن به آن را جاودانه سروده است. این دو دستاورد بزرگ که فرهنگ و تمدن ما بر آنها استوار است تا دورترین نقاط سیاره ی زمین در اندیشه، زبان و حافظه ی جمعی انسان تا به امروز برقرار مانده است.

از همین رو کتاب بی اشاره ی مستقیمی بر این زمینه، سخن را با جای گاه سرزمین ایران در میانه ی چهار پاره ی جغرافیایی شرق و غرب و شمال و جنوب و چون مکان پیوند آنها، آغاز کرده و سپس نشان داده که در این میانه شهر قزوین نیز با چنین هوشمندی ای در تلاقی دو شاهراه اصلی شمالی جنوبی و شرقی غربی داد و ستد آن روز جهان که از میانه ی ایران گذر می کرده و یکی از ارکان اصلی شکل گیری شهرها بوده، پهنه ی خود را گسترده است. جالب آن که این دو گذر نه تنها استخوان بندی شهری قزوین را از دیرباز رقم زده و رد پای آن هنوز نیز در میانه ی شهر قزوین با نام گذر خیابان برجای است؛ که همین چهارسو ساختار باغ شهر دوران طهماسب را نیز رقم زده و این همان چهارسویی است که خاطره ی قومی ما و تمامی ره آوردهای فرهنگی ما نیز برپایه ی آن شکل گرفته است.

طهماسب اول خود هنرمند و حامی هنر بود. البته تاریخ ایران پر از چنین حامیانی است. اما آن چه که او را ممتاز می کند دستوری است که به شاعر دربارش عبدی بیگ نویدی شیرازی برای به شعر سرودن طرح باغ شهرش می دهد و او پنج دفتر شعر که مجموعه ی آنها را جنات عدن می نامد با نظمی که این پژوهش برای نخستین بار آن را روشن ساخته، پدید می آورد. به گمان ما این یگانه شهری در تمام جهان است که از مزیت جاودانه شدن در سرزمین شعر برخوردار است. خوانش این پنج دفتر شعر به همراه چند سند طراحی شده از شهر قزوین دوران صفوی، به مثابه بن مایه ی پژوهش ما توانست تا طرح این باغ شهر را که تنها ته رنگی از آن برجای مانده، آشکار سازد و البته آن چیزی که به ظاهر پایان کتاب را رقم زده برای ما آغازی است

• فهرست مطالب کتاب:

گفتار یکم ـ مکان قزوین:
۱. پُشته ی ایران
۲. دشت قزوین

گفتار دوم ـ پیشینه ی قزوین:
۱. از زمان های کهن تا گشوده شدن شهر ساسانی به دست نومسلمانان
۲. گسترش شهر در بیرون از باروی شاپوری
۳. شکل گیری شهر دوران اسلامی

گفتار سوم ـ قزوین در دوران صفویان:
۱. سرچشمه های پژوهشی در بازیابی و بازسازی سازمان فضایی شهر سلطنتی دوران صفوی قزوین
۲. گزارش دیوان جنات عدن اثر عبدی بیگ شیرازی
۳. گزارش طراحی های انگلبرت کمپفر از شهر قزوین
۴. بیان کلیت مجموعه ی جعفرآباد و آغاز بنای دارالسلطنه ی شاه طهماسب اول صفوی
۵. میدان اسب
۶. خیابان جعفرآباد
۷. میدان سعادت
۸. باغ شهر سلطنتی سعادت آباد
۹. گستره و مکان باغ شهر سعادت آباد، درگاه ها و خیابان های اصلی
۱۰. طرحِ شهر سلطنتی جعفرآباد

دریافت پوستر نشست
منبع خبر: www.MemarNews.com

مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

هرگونه استفاده از مطالب اختصاصی این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.

 

 

 

Follow Memarnews
FacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquareFacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquare

share Memarnews content
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


مطالب پیشنهادی :



نظر دهید

لطفا پاسخ صحیح را در کادر وارد نمایید. *

تمام حقوق این سایت برای © 2024 معمار نیوز محفوظ است.هرگونه استفاده از مطالب این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
flickrtumblrtwittergoogle_pluslinkedininstagramfacebook