نگاهی به پروژه کافه کوچه هنر | اثری از استودیو دیزاین اوژن |

کانسپت و توضیحات به بیان معماران – کافه هنر با مساحت تقریبی ۶۰ مترمربع، در نبش بن بست پریناز در خیابان رازی واقع شده است. با توجه به بافت منطقه ۱۱ تهران که شامل بناهایی چون تئاتر شهر، تالار وحدت، تالار فرهنگ، تئاتر شهرزاد، دانشگاه تهران، سالن‌های سینما و کتاب فروشی‌های متعدد است، می‌توان درک کرد که بستر پروژه به لحاظ فرهنگی و هنری بسیار غنی بوده و محل حضور بسیاری از هنرمندان و علاقه مندان به تئاتر، نمایش، سینما، موسیقی و … است و به تبع آن اهمیت فضاهای جمعی چون کافه‌ها و رستوران‌ها در این منطقه بسیار زیاد است.
تیم طراحی پروژه در بازدیدهای اولیه خود از بنای پیشین کافه، متوجه شرایط ویژه‌ای در گذر مجاور آن شد. با توجه به متروک ماندن و رها شدن برخی از خانه‌های مسکونی در محدوده پروژه، ساختار منطقه شامل حفره‌هایی بود که باعث ایجاد نا امنی و ناهنجاری‌های اجتماعی شده بود. گذر مجاور پروژه بن بستی بود که هیچ دسترسی از درون آن به همسایگی‌ها وجود نداشت و تبدیل به مکانی نا امن با بروز رفتارهای غیر اخلاقی شده بود. تزریق و فروش مواد مخدر، محلی برای خواب معتادان، ایجاد آلودگی صوتی، بروز رفتارهای جنسی غیر متعارف و … برخی از مشکلات این بن بست بود.
در راستای مواجهه با آنچه برای پروژه و شهر یک تهدید محسوب می‌شد، تصمیم گرفتیم تا جلساتی جهت همفکری و شنیدن دغدغه‌های همسایگان با آن‌ها برگزار کنیم تا راه حل ارائه شده حاصل یک مشارکت جمعی بوده و همگی خود را در راستای تحقق و حفظ آن مسئول بدانیم. با این توصیف به طرح یک سوال مهم برای پروژه پرداختیم و آن این بود که چگونه می‌توانیم کافه‌ای طراحی کنیم که در عین شاخص بودن با نقطه‌های فرهنگی منطقه همگون و مرتبط باشد و با مشارکت در جریان بازآفرینی شهری باعث ایجاد توجه و امنیت در منطقه گردیده و خلاء موجود در بافت را ترمیم کند؟
بنابراین پروژه را در فرم و محتوا با شهر درگیر کردیم و با طراحی ساختاری بسط پذیر، بن بست مجاور را به یک گالری روباز شهری در ارتباط با کافه تبدیل کردیم تا کارفرما، همسایگان و شهر در یک سود مشترک سهیم شوند. حال دیگر این کوچه گالری، پتانسیلی شاخص برای پروژه ما بود که با توجه به کاربری پر تردد خود به ایجاد امنیت و شکل گیری جریان زندگی در بن بست متروک پیشین کمک می‌کرد. همچنین با توجه به کاربری اش می‌توانست محلی برای برگزاری رویداد‌های فرهنگی محله و تعامل اهالی منطقه با یکدیگر باشد. هنر دیگر از مکعب سفید گالری‌های مرسوم خارج شده بود و در مجاورت خیابانی پر تردد به میزبانی همه اهالی شهر می‌رفت. شهروندانی که بطور تصادفی گاها با آن مواجه می‌شدند… همچون پاکبانی که چون کوچه‌های دیگر به آن وارد می‌شد و همه اهالی شهر از هر قشری …
پروژه از کاسه‌های فضایی که جنس آن‌ها از ورق‌های آهنی زنگ زده است تشکیل شده که گویی خود یک اثر هنری است و حافظه‌ای از مراحل ساخت را در خود ذخیره کرده است. این کاسه‌ها در فضای داخلی نشیمن ها، سرویس بهداشتی، سقف و المان‌های نورپردازی را تعریف کرده‌اند و با امتداد خود در پیاده رو و بن بست پریناز به تعریف فضای گالری و محل نصب تابلو‌ها می‌پردازند. ساختاری یکپارچه که درتلاش برای کم رنگ کردن مرز بیرون و درون است. هندسه بکار رفته در طراحی کاسه‌ها در جزئیاتی چون نورپردازی گالری، پله ورودی، دستگیره و آینه سرویس بهداشتی اثر گذاشته و آن‌ها را هم ژن کرده است. پنل‌های بتنی جداره‌ها نیز علاوه بر پوشش زوائد بصری چون تابلو برق، کنتورها و … نقش زمینه‌ای را دارند که به گونه‌ای خنثی چون بوم سفید به نقش آفرینی کاسه‌ها می‌نگرند و در انتها پوشش گیاهی داخل و خارج پروژه طراوت و حیات را به پروژه هدیه می‌دهند.
کافه هنر برای تحول سرنوشت کوچه پریناز ایستاد تا سرنوشتش را از این بن بست رها سازد و بن مایه‌ای برای خلق و آفرینش باشد… مسیرش سبز، روشن و آمیخته با هنر باد.

مشخصات پروژه:
• طراح: استودیو دیزاین اوژن
• معماران مسئول: اوژن سلیمی، رامین رحمانی
• تیم طراحی: مهسا نقوی، ساناز بذرافشان، رضا اسفندیاری، علی مرآتی
• اجرا: آریا عسکری، علیرضا عسکری، هادی شیردل، مهدی عمادی
• نظارت: ساناز بذرافشان
• کاربری: عمومی
• مساحت: ۱۶۰ مترمربع
• محل پروژه: تهران
• سال: ۱۴۰۲
• جوایز و افتخارات:
رتبه اول در شانزدهمین دوره جایزه معماری ایران | ۱۴۰۲ | بازسازی ساختمان‌های عمومی
رتبه اول ششمین فستیوال معماری و مردم | ۱۴۰۲ | بازسازی
• تصاویر: استودیو دید، مسیح مستاجران

تهیه و تنظیم: معمارنیوز
سایت مرتبط: www.ojandesignstudio.com
منبع خبر: www.MemarNews.com
مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

Follow Memarnews
FacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquareFacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquare

share Memarnews content
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


مطالب پیشنهادی :



نظر دهید

لطفا پاسخ صحیح را در کادر وارد نمایید. *

تمام حقوق این سایت برای © 2024 معمار نیوز محفوظ است.هرگونه استفاده از مطالب این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
flickrtumblrtwittergoogle_pluslinkedininstagramfacebook