جلسه ی دفاعیه دکتری گروه معماری با عنوان «تأثیر ادبیات داستانی بر تخیل طراح»- دانشگاه شهید بهشتی
- دوشنبه, بهمن 16, 1402, 21:47
- اخبار معماری
- ثبت نظر
دفاع از پایان نامه پژوهشی دکتری معماری در دانشگاه شهید بهشتی، چهارشنبه مورخ ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۰:۰۰ برگزار می گردد.
دفاعیه پایان نامه تحت عنوان:
«تأثیر ادبیات داستانی بر تخیل طراح»
دانشجو: سید علی طباطبایی ابراهیمی
استادان راهنما:
– دکتر حمید ندیمی
– دکتر زهره تفضلی
داوران داخلی:
– دکتر زهرا اهری
– دکتر مهرداد قیومی بیدهندی
– دکتر حمیدرضا خویی
داوران خارجی:
– دکتر عیسی حجت
– دکتر اصغر محمد مرادی
چکیده ای از پایان نامه:
استفاده از ادبیات داستانی به عنوان مرجع کسب معرفت معماری و ایجاد بستری از طریق آن برای تمرین و آموزش طراحان، در نزدیک به دو دهه ی اخیر مورد توجه محققان بسیاری قرار گرفته است. این مجموعه پژوهش ها از زوایا و با رویکرد های مختلفی به این حوزه نظر کرده اند و هر یک با تمرکز بر وجهی از نسبت ادبیات داستانی و معماری و دانش ها و مهارت های مربوط به آن، بخشی از این داد و ستد میان این حوزه ی غنی معرفت بشری و فعل طراحی معماری را وضوح بیشتری بخشیده اند. این پژوهش با توصیف و تبیین وجوه مختلف تخیّل طراح رویکرد این مجموعه پژوهش ها به رجوع معماریانه ی به ادبیات داستانی را در ساختاری کلی نظم می دهد و از این طریق وجوه تأثیر ادبیات داستانی بر پرورش تخیّل طراحان را معرفی می کند. در مجموعه ی آثار و تحقیق های حوزه ی طراحی پژوهی به انحای مختلف و با تمرکز بر بعضی ویژگی های قوه ی تخیّل، به نسبت این قوّه ی درونی و فعل طراحی پرداخته شده است. در این پژوهش با نظر به این آثار و توصیف متفکران از وجوه و ویژگی های مختلف قوه ی تخیّل، منظور از تخیّل طراح قوایی ذهنی و بدنی در نظر گرفته می شود که سازنده ی تصاویر، رویداد ها و موقعیت هایی است که طراح در روند کار طراحی در قلمروی خیال خود بازنمایی می کند و با بهره گیری از آن ها طراحی معماری را پیش می برد. از این رو بازنمایی خیالی فضاها، روند طراحی و فرآیند آن، پیشنهاد فضاها و رویداد های تازه، قابلیت همذات پنداری با کاربران و درک ملموس و همدلانه ی موقعیت های ایشان همگی بخش هایی از فعالیت طراحی معماری است که در آن ها فعالیت قوهی تخیّل لازم است. با بازنمایی هر یک از این ها از طریق رجوع به محصولات دیگر قوهی تخیّل -در این جا ادبیات داستانی- می توان تخیّل طراح را در آن وجه پرورش یافته تر و ورزیده تر کرد. چرا که چنین طراحی در بازنمایی فضاها، موقعیت ها یا روند ها در فرآیند کار طراحی، دیگر در عالم تخیّل خود تنها نیست و بسیاری از آن فضاها، موقعیت ها و روند ها را یک یا چند بار از طریق پنجره ی ادبیات داستانی به سرزمین تخیّل انسانی، در خیال خود بازنمایی کرده و آزموده است.
در این پژوهش پس از مرور پیشینه و توضیح ضرورت و روش تحقیق در فصل اول، در فصل دوم چارچوب مفهومی ای با محوریت آرای ادوارد کیسی در حوزهی تخیّل برای مفاهیم تخیّل، تخیّل طراح، ادبیات داستانی و پرورش تخیّل تبیین می شود و از طریق آن در فصل سوم وجوه مختلف تأثیر ادبیات داستانی بر پرورش تخیّل زیر چهار عنوان نظم می گیرد و نمونه هایی داستانی و تجربه هایی آموزشی برای هر یک می آید. این عناوین عبارتند از: ۱- فعل طراحی ۲- محصول طراحی ۳- کاربران طراحی ۴- حال مشترک ادبیات داستانی و معماری.
* حضور برای عموم آزاد و رایگان است.
زمان: چهارشنبه، ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، ساعت ۱۰:۰۰
مکان: بخش دکتری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی
دریافت پوستر
منبع خبر: www.MemarNews.com
مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.
share Memarnews content