گفتمان هنر و معماری با موضوع «منظر فرهنگی باغ‌های بومی، چالش‌ها و راهکارها؛ بررسی موردی باغستان سنتی قزوین»

انجمن مفاخر معماری ایران برگزار می کند:
دویست و نود و هشتمین گفتمان هنر و معماری

با موضوع:
منظر فرهنگی باغ‌های بومی، چالش‌ها و راهکارها؛ بررسی موردی باغستان سنتی قزوین
همراه با نمایش فیلم

پنل گفتگو:
مهندس بتول صحراکاران
مهندس المیرا بیات

دبیر پنل:
نسیم ایرانمنش

باغ‌های بومی، عرصه‌های طبیعی شهرها و نمایانگر تعامل هوشمندانه انسان و محیط محسوب می‌شوند. این باغ‌ها در شهرهای واقع در منطقه حاشیه کویر مانند شهر قزوین که واقع در میان کوهپایه البرز و دشت کویر است به شکل مهار سیلاب رودخانه‌ها و استفاده از خاک رسوبی پهنه یکپارچه‌ای به گرد شهر شکل داده‌اند. این باغ‌ها به عنوان عناصر طبیعی در ساختار شهرهای ایران بویژه در اقلیم گرم و خشک، فرهنگ باغبانی بومی ایران را به نمایش می‌گذارند. این عرصه‌ها با مدرنیزاسیون کشاورزی ایران پس از سال ۱۳۴۲ و اصلاحات ارضی و تغییر سبک زندگی و با تضعیف ساختار درونی از یک سو و گسترش شهرها و مراکز صنعتی مورد تهدید قرار گرفته و کارایی پیشین خود را از دست داده‌اند.
باغستان سنتی شهر قزوین، تعامل خردمندانه مردم با محیط طبیعی و مدیریت هوشمندانه آب برای امرار معاش در طول تاریخ این شهر را به نمایش می‌گذارد. باغستان به روش کشت مختلط و آبیاری به شیوه غرقابی در فصل زمستان و بهار توانسته است موانع محیطی همانند سیلاب رودخانه‌های فصلی را به منابع جهت آبیاری تبدیل و با گونه‌های درختان بومی مقاوم در برابر اقلیم سخت در طول تاریخ محصولات با ارزشی همانند پسته و بادام، انگور و زردآلو تولید کند.
امروزه کم آبی رودخانه‌های فصلی، خشکسالی، تخریب بخش‌های وسیعی از باغستان متاثر از طرح‌های بالادست و حضور نامطلوب خدمات و تاسیسات شهری در باغستان و نیز تغییر مالکیت‌ها و وجود ورثه متعدد، تضعیف مدیریت سنتی و نظام باغبانی بومی و رها شدگی و ناامنی از جمله چالش‌های عمده باغستان است. بی‌برنامگی و سوء مدیریت سازمان‌های مربوطه بر مشکلات باغستان سنتی افزوده‌ است.
حفاظت از باغستان سنتی می‌بایست با شناسایی کلیه عوامل و خصیصه های انسانی، طبیعی و مصنوع به شکل میان مرتبط و به هم پیوسته صورت گیرد. این عوامل در شکل اولیه خود بر حیات یکدیگر تاثیر گزار بوده و به شکل مجرد پدید نیامده اند. بدین ترتیب برای ادامه حیات نیز باید به شکل یکپارچه همانند اعضای یک پیکره واحد مورد مطالعه و حفاظت قرار گیرند. درک جامع و مشترک از باغستان سنتی از سوی همه ذی نفعان، مشارکت کامل جامعه محلی، باغداران و سازمان‌های مربوطه، اختصاص منابع لازم، ظرفیت‌سازی و توصیف مسئولانه و شفاف شیوه عملکرد سیستم مدیریتی از جمله راهبردها و راهکارهای حفاظتی باغستان سنتی است.

* حضور برای عموم آزاد و رایگان می باشد.

زمان: چهارشنبه ۱۴ آذر ماه ۹۷، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
مکان: موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، خیابان ولیعصر، بالاتر از ظفر، بلوار اسفندیار، پلاک ۳۵

 

  • «زمانبندی هم‌اندیشی انجمن مفاخر معماری ایران در آذر ماه ۱۳۹۷» :
    هنر و مسئولیتهای اجتماعی
    چهارشنبه ۷ آذر ۹۷، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
    – حدیث باغستان های سنتی
    چهارشنبه ۱۴ آذر ۹۷، ساعت ۱۵ الی ۱۷:۳۰
    – شهر، همیار، کودک
    چهارشنبه ۲۱ آذر ۹۷، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
    – گفتمان سیصد
    چهارشنبه ۲۸ آذر ۹۷، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰

سایت مرتبط: www.ammi.ir
دریافت پوستر
منبع خبر: www.MemarNews.com

مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

Follow Memarnews
FacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquareFacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquare

share Memarnews content
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


مطالب پیشنهادی :



نظر دهید

لطفا پاسخ صحیح را در کادر وارد نمایید. *

تمام حقوق این سایت برای © 2024 معمار نیوز محفوظ است.هرگونه استفاده از مطالب این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
flickrtumblrtwittergoogle_pluslinkedininstagramfacebook