ویژه‌نامه صناعت؛ بررسی بازآفرینی بناهای تاریخی در اصفهان، خوزستان، همدان، مازندران

کتاب دومین ویژه‌نامه صناعت با بررسی چهار پرونده کارخانه ریسباف اصفهان، سرای معین‌التجار اهواز، مدرسه صالحان همدان و عمارت کلبادی ساری منتشر شد.

در دومین ویژه‌نامه صناعت، علاوه بر چهار گزارش میدانی از کارخانه ریسباف اصفهان، سرای معین‌التجار اهواز، مدرسه صالحان همدان و عمارت کلبادی ساری، یادداشت‌هایی از محمدسعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، منصور فخاران رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان و رضا فیضی پژوهشگر کرکت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان نیز آمده است.

و همچنین  گفتگو‌هایی با عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، منوچهر ستوده ایران‌شناس، جغرافی‌دان تاریخی، استاد دانشگاه و پژوهشگر ایرانی، کیانوش عیاری نویسنده و کارگردان، مصطفی رحماندوست شاعر، قباد شیوا گرافیست، پیروز حناچی معاون وزیر راه و شهرسازی، سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مهدی حجت بنیانگذار سازمان میراث فرهنگی، علیرضا ذاکر اصفهانی استاندار سابق اصفهان، سیامک گلشیری نویسنده و مترجم و محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به چاپ رسیده است.

بازخوانی اندیشه ایران‌شهری با تبدیل فضاهای تاریخی به فضاهای عمومی:
در فصل اول، وزیر راه و شهرسازی در نخستین گفتگوی به چاپ رسیده در این نشریه، به بازخوانی اندیشه ایران‌شهری و جایگاه احیای بناهای تاریخی و واجد ارزش در این اندیشه و تاثیری که توجه به این مفهوم در توسعه کشور می‌گذارد پرداخته است.
محمدسعید ایزدی نیز در یادداشتی بهره‌برداری مجدد از ساختمان‌های ارزشمند را یکی از سیاست‌های کلیدی در برنامه‌های بازآفرینی شهری دانسته و معتقد است ساختمان‌های تاریخی حکم منابع کلیدی در برنامه‌های توسعه و بازآفرینی دارند

اهمیت حفظ بناهای تاریخی در گفتگو با پیروز حناچی معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. وی که دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی است در این گفتگو درباره رویکرد این شورا برای حفظ آثار تاریخی گفته است: «ما نگاه صرفا حفاظتی را تعقیب نمی‌کنیم و معتقدیم در این مجموعه‌ها باید زندگی جریان پیدا کند و این همان هدفی است که به آن بازآفرینی می‌گوییم.»

استقامت ریسباف در برابر ساخت‌وسازهای بدقواره شهری:
دومین فصل این نشریه به کارخانه تاریخی ریسباف در شهر اصفهان اختصاص یافته است. در این فصل گزارش میدانی از این کارخانه ارائه شده و گفتگو با سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، لیلا پهلوان‌زاده نویسنده مجموعه هشت جلدی «گنجینه فرهنگ آثار معماری ایران» پرداخته‌ شده است.

فصل بعدی به پرونده سرای معین‌التجار اهواز اختصاص یافته است. بنایی تاریخی در کنار رود کارون که در سال‌های دور مردم زیادی اعم از کارگران و بازرگانان را برای استفاده از خدمات این سرای تجاری به اهواز کشاند. علاوه بر گزارشی توصیفی از فضای سرای معین‌التجار، گفتگوهایی نیز در این فصل آمده که به تشریح مشکلات و دغدغه‌های علاقه‌مندان به تاریخ کشور اشاره دارد.

نقش و نگار گچی بر تن خسته مدرسه صالحان کلپا:
مدرسه صالحان اصفهان یکی دیگر از بناهای تاریخی واجد ارزشی است که در نشریه «صناعت» مورد بررسی قرار گرفته است. بنای مدرسه در سال ۱۲۹۰ به وسیله فردی به نام آقازاده با عنوان «خانه نائینی‌ها» در محله کلپا شهر همدان ساخته شد و تا سال ۱۳۳۸ کاربری مسکونی داشت و سپس به آموزش و پرورش واگذار شد. این بنای قدیمی از سال ۱۳۸۰ به دلایل مختلف بدون استفاده مانده است.

برای بررسی اهمیت و وضعیت مدرسه تاریخی صالحان، در این فصل از نشریه با عبدالعلی محمدی پسند آخرین مالک بنای مدرسه گفتگو شده است.

دمیدن نفسی تازه در کالبد خانه‌های تاریخی ساری:
در فصل بعدی این نشریه نیز وضعیت برخی از بناهای واجد ارزش شهر ساری مورد بررسی قرار گرفته است که شامل عمارت کلبادی ۲، خانه‌های فاضلی، میرگتی، سردار جلیل و صادقیان است. عمارت کلبادی ۲ به مساحت دو هزار و ۳۴۶ مترمربع به سبک معماری دوران قاجار طراحی و ساخته شده است و مانند اغلب خانه‌های دوران قاجار حوضی در حیاط دارد و ساختمان نیز شامل سه اتاق تو در تو است که درهای آن از روبه‌رو و در امتداد هم باز می‌شوند؛ بنایی که گفته می‌شود ‌هیچ اسکلت فلزی در آن به کار نرفته است.

مهدی حجت بنیانگذار سازمان میراث فرهنگی در نخستین مطلب منتشر شده در این بخش، مرمت خانه‌های تاریخی ساری را راهی برای گره‌گشایی فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بافت تاریخی ساری دانسته و گفته است: اگر امکانی فراهم شود تا خانه‌های مقابل آب انبار نو مرمت و به مکانی فرهنگی تبدیل شوند اهمیت بنای ثبت شده میراثی و نفیس چندین برابر آشکار می‌شود.

زندگی جدید در کالبد قدیم:
بخش پایانی نشریه صناعت نیز به معرفی تجارب ایران و جهان در استفاده مجدد خلاقانه از ساختمان‌های تاریخی اختصاص یافته است که مهمانسرای عباسی، موزه آبگینه، قلعه گولد گلپایگان، عمارت مشیرالممالک، خانقاه و مقبره چلی اوغلی، کارخانه چرم خسروی. خانه هنرمندان برخی تجربه داخلی معرفی شده در این بخش است. ضمن این‌که تجربه‌ بازآفرینی در کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس و کانادا نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

نشریه صناعت در ۷۲ صفحه با همکاری شرکت عمران و بهسازی شهری ایران از سوی پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی تهیه و منتشر شده است.

لازم به ذکر است نخستین نشریه صناعت که در زمستان سال ۱۳۹۳ به چاپ رسیده بود به طور خاص به وضعیت کارخانه ریسباف اصفهان اختصاص یافت و در آن سعی شد با موشکافی مباحثی مانند حفظ حقوق شهروندی در بافت‌های فرسوده اصفهان، بر لزوم توجه به کارخانه‌های تاریخی و سرمایه‌های ایران‌زمین تاکید شود.

دریافت تصویر
منبع خبر: www.MemarNews.com

مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

Follow Memarnews
FacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquareFacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquare

share Memarnews content
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


مطالب پیشنهادی :



نظر دهید

لطفا پاسخ صحیح را در کادر وارد نمایید. *

تمام حقوق این سایت برای © 2024 معمار نیوز محفوظ است.هرگونه استفاده از مطالب این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
flickrtumblrtwittergoogle_pluslinkedininstagramfacebook