نشست “بازتعریف منظر در طرح ها و مدیریت شهری”

انجمن مفاخر معماری ایران برگزار می کند:
سیصد و بیست و ششمین گفتمان هنر و معماری

با موضوع:
بازتعریف منظر در طرح ها و مدیریت شهری

پنل گفتگو:
اسماعیل توکلی مهر
نوا توکلی مهر
فریدون گازرانی
محمد مطلبی

دبیر پنل:
حبیب الله شیبانی

بازتعریف منظر در طرح ها و مدیریت شهری
منظر به مثابه رویکرد
در تعریف و تبیین منظر شهر تاکنون تلاش های زیادی در سطوح بین المللی انجام شده است. آنچه امروزه بخصوص در ایران درکاربست مفهومی عبارت «منظر شهری» در طرح ها مشاهده می شود، اغلب متأثر از کاربرد های فرم گرا تر منظر می باشد؛ بطوریکه در اغلب پروژه‌های شهری آنچه از منظر شهری متبادر می شود در چارچوب محوطه سازی صِرف یا پرداختن به جنبه های بصری منظر خلاصه می شود. حال آنکه امروزه منظر شهری در قالبی جامع‌تر ساختار بصری و ادراکی شهرها را در سطوح گوناگون (کلان، میانه و خرد)، در رابطه و گفتمان با سازمان عملکردی مورد مطالعه قرار می دهد. به این ترتیب، به تشخیص قابلیت‌ها، ارزش های ملموس و ناملموس کیفیت‌های بصری، در لایه های مختلف اکولوژیکی، کالبدی و اجتماعی- فرهنگی در لایه های مختلف شهر می پردازد. لذا این مفهوم ناگزیر هم تراز با مقیاس های «برنامه ریزی» و «طراحی شهری» و همگام با آنها متضمن ارتقاء کیفیت زیست در شهرها می شود. با چنین تعاریفی، می توان گفت نه تنها منظر از مبحث شکل شناسی یا فرم و در انگاره های امروزین «امر تزیینی» فراتر می رود، بلکه به موضوعات کالبدی نیز محدود نمی شود و حوزه هایی چون فرهنگ، اقتصاد و سیاست را نیز در شکل پذیری و ماهیت سیما و منظر شهرها، منشا اثر می داند. به این ترتیب، علاوه بر چیستی منظر، باید به چرایی و چگونگی منظر شهر نیز پرداخته شود. به عبارتی دیگر باید ساز و کارهای سازنده منظر نیز مورد شناخت و درک عمیق قرار گیرند. در واقع منظر شهر را نمی توان از تولید فضای شهری جدا دانست.

مروری بر نظریه های معاصر در حوزه شهری، موید این نکته است که تعریف درست یا کارگشا از منظر شهری در حوزه طراحی و برنامه ریزی شهری از مهم ترین دغدغه های شهرسازان بوده است. بی شک هر کدام از این نظریه پردازان، از یک جنبه یا زاویه دید به تبیین منظر پرداخته اند. به نظر می رسد برای جستجوی رویکرد های نوین در سطح بین المللی، لازم است آبشخور پایه های نظری مورد استفاده در رویکردها، از مجموع این نظریات و نقاط قوت و کلیدی آنها بهره جوید. با این هدف، آنچه بطور بسیار اجمالی در ادامه ارائه می شود، نظریات شاخص و تاثیرگذار این حوزه در داخل و در سطح بین المللی است.

فهم منظر شهری به مثابه یک ساختار «اجتماعی-فضایی» پایدار، الزامات خاصی را برای مطالعه و مداخله در جهت بهسازی مناظر شهری ایجاب می نماید. اگر قرار است طراحی شهری از طریق طراحی منظر شهر، سطح تماس میان مردم و پدیده شهر را سازماندهی و مدیریت کند و اگر با این نظریه موافق باشیم که طراحی شهری«آفرینش سیمای یک فرهنگ است»، آنگاه طراحی منظر شهری چیزی بیش از نصب یک کاغذ دیواری فاخر و زیبا بر جداره های شهری خواهد بود، چرا که با پیگیری اقدامات سطحی، صرفا می توان «علائم» و نه علت های بیماری شهری را درمان نمود. به عبارت دیگر، فهم منظر شهری به مثابه یک ساختار و به عنوان یکی از نظام های پنجگانه تشکیل دهنده نظام کلی فرم شهر، مستلزم مطالعه نظام منظر شهری در ارتباط متقابل با نظام های حرکت و دسترسی، کاربری و فعالیت، استخوان بندی فضاهای همگانی، و فرم کالبدی محیط است.

آنچه که در نشست مورخ ۲ مرداد ماه ۱۳۹۸ با عنوان «بازتعریف منظر در طرح ها و مدیریت شهری، منظر به مثابه رویکرد» مورد کنکاش قرار خواهد گرفت، بررسی آراء و اندیشه حرفه مندانی از حوزه های منظر، طراحی شهری و برنامه ریزی شهری است. بازتعریف منظر از حوزه های دانشی متنوع، این امکان را مخاطب خواهد داد تا با مقایسه و تطبیق این تعاریف و نوع نگاه، بتواند بطور جامع تر و کامل تری به بازیابی تعریف منظر در طرح های توسعه و ساختار مدیریت شهری بپردازد. بی شک اهداف اصلی راهبری طرح های توسعه در ارتقاء کیفیت فضاهای شهری دنبال می شود. در این معنا، چاره ای بجز همگرایی در حوزه های دانشی مرتبط که در مقیاس های مختلف استراتژیک تا طراحی، از برنامه ریزی شهری تا معماری و طراحی شهری و طراحی منظر و طراحی صنعتی به امر ارتقاء کیفیت فضاهای شهری می پردازند، وجود نخواهد داشت.

در سیصد و بیست و ششمین گفتمان هنر و معماری مهندس نوا توکلی مهر و مهندس اسماعیل توکلی مهر، دکتر فریدون گازرانی و مهندس محمد مطلبی سخن خواهند گفت که با نمایش فیلم همراه است. دبیر پنل گفتگو مهندس حبیب اله شیبانی هستند.

* حضور برای عموم آزاد و رایگان می باشد.

زمان: چهارشنبه، ۲ مرداد ماه ۱۳۹۸، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
مکان: موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، خیابان ولیعصر، بالاتر از ظفر، بلوار اسفندیار، پلاک ۳۵

  • «زمانبندی هم‌اندیشی انجمن مفاخر معماری ایران در مرداد ماه ۱۳۹۸» :
    • باز تعریف منظر در طرح ها و و مدیریت شهری
    چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
    بازار قزوین و جاده ابریشم
    چهارشنبه ۹ مرداد ۹۸، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰ (برنامه هم اندیشی نهم مرداد با عنوان بازار قزوین و جاده ابریشم به تاریخ دیگری که متعاقبا اعلام خواهد شد ، موکول شده است.)
    – سیری در باغ های ایرانی (مازندران)
    چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
    – مفاهیم رویکردها و کاربردهای ریخت شناسی شهری
    چهارشنبه ۲۳ مرداد ۹۸، ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰

سایت مرتبط: www.ammi.ir
دریافت پوستر
منبع خبر: www.MemarNews.com

مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

Follow Memarnews
FacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquareFacebooktwitterlinkedinyoutubevimeoinstagramflickrfoursquare

share Memarnews content
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


مطالب پیشنهادی :



نظر دهید

لطفا پاسخ صحیح را در کادر وارد نمایید. *

تمام حقوق این سایت برای © 2024 معمار نیوز محفوظ است.هرگونه استفاده از مطالب این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
flickrtumblrtwittergoogle_pluslinkedininstagramfacebook