جوابیه برندگان رتبه دوم مسابقه طراحی سردر دانشگاه قوچان
- سه شنبه, آذر 7, 1396, 20:49
- اخبار معماری, گزارش مسابقات معماری
- ۹ comments

پیرو انتشار خبری با عنوان “نگاهی به اعلام نتایج، آثار و انتقادات مسابقه طراحی سردر دانشگاه قوچان“، برندگان رتبه دوم مسابقه مذکور، جوابیه ای به معمارنیوز ارسال نموده اند که برابر ماده ۲۳ قانون مطبوعات جوابیه ایشان عیناً در ادامه منتشر می شود؛
جوابیه برندگان رتبه دوم مسابقه طراحی سردر دانشگاه قوچان:
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت معماران و طراحان گرامی
اینجانبان رقیه ثنا جهانی(سرگروه)، و صفیه نامی و زهرا شاهی حق (اعضای گروه )، گروه دوم منتخب مسابقه طراحی سردر قوچان لازم دانستیم به منظور شفاف سازی روند طراحی پروژه مطالبی را به شرح ذیل عنوان کنیم:
روند ایده پردازی:
در دین مبین اسلام همواره علم آموزی مورد تأکید بوده است، لذا درطول تاریخ این سرزمین، دانشگاه، مدرسه و هرمکانی که قابلیت تعلیم و پرورش افراد را داشته باشد، مکانی با فضیلت و مقدس شمرده می شده است. بنابراین همواره سعی معماران بر این بوده است که این مکان ها ضمن داشتن دورنمایی متناسب و مشخص، افراد را به سمت خود جذب نماید و افراد جویای دانش در کش و قوس مسیرهای مختلف با احترام وارد این بناها شوند. به این دلیل است که همواره ارزش سردر دانشگاه اهمیتی دو چندان می یابد. چه اینکه در تاریخ معاصر معماری ایران عزیزمان بسیاری از دانشگاه ها را به سردر آنها می توان شناخت و سر در درواقع به بخشی از هویت دانشگاه ها تبدیل شده است، از جمله دانشگاه تهران که سردر آن نمونه ای است بی بدیل بر تارک معماری معاصر ایران اسلامی.
به منظور ورود به فرآیند طراحی با انجام مطالعاتی در خصوص بستر پروژه به لحاظ تاریخی، فرهنگی و اقلیمی و بررسی آلترناتیو های مختلف ایده پردازی طرح از سوی طراحان این اثر آغاز گردید، در ابتدا مواردی که بایستی در حین طراحی به آنها پرداخته می شد به عنوان کلید واژه های طراحی استخراج و بررسی روی این کلید واژه ها آغاز شد. موارد و کلید واژه هایی همچون:
• عملکرد دانشکده های مدنظر (دانشکده های مهندسی، مهندس از واژه هندسه آمده است و بنابراین تأکید بر هندسه و تناسبات جز الزامات مد نظر طراحان می باشد، در عین حالی که مهندسی همواره در ذهن طراحان ساختار های تکنولوژی را نیز در بر داشته و به این خاطر طراحان این پروژه سعی نموده اند تکنولوژی های جدید حداقل در حوزه معماری و سازه را در این پروژه بکار گیرند)
• مواد و مصالح و سیستم های سازه ای (سازه های بتنی و در مواقعی چادری) مورد استفاده
• توجه به هویت اسلامی –ایرانی ( از جمله استفاده از هندسه اسلیمی، ارج نهادن به نور و پاسداشت مقام آن)
• توجه به ساختارهای بومی منطقه ای (بخصوص عشایر محترم قوچان، و چادرهای آنان)
• توجه به تناسبات هندسی (بخصوص مستطیل طلایی و الگو گیری از تناسبات مستطیل طلایی ایرانی بخصوص تناسبات طاق کسری در دوره معماری پارت)
نمونه ایی از اتودهای اولیه اعضای گروه را می توان در تصاویر ذیل مشاهده نمود:
• اسکیس اولیه استفاده از سازه ی چادری
• اسکیس اولیه استفاده از تناسبات طاق کسری و آجر
• اسکیس های اولیه اتود نهایی
با در نظر گرفتن تمامی معیارهای فوق تصمیم بر استفاده از طاق (به عنوان نمادی از معماری پارتی) در یک باکس مکعب مستطیل و بهره گیری از تناسبات طلایی گرفته شد. توجه به بستر اقلیمی و تاریخی باعث شد تا از بتن و آجر به عنوان مواد و مصالح اصلی طرح استفاده شود. ضمن اینکه استفاده از آجر (قرمز) در کار باعث تجانس مابین سردر و ساختمان های مجموعه می گردید.
از دیگر موارد تأثیرگذار در طراحی توجه به فضای علمی و فرهنگی پروژه بوده که این مورد نیز با استفاده از صفحات بتنی در کنارهم به عنوان استعاره ای از صفحات کتاب بکار گرفته شده است. در کنار این موارد سلسله مراتب، به عنوان یکی از اصول مهم و بنیادین معماری ایرانی- اسلامی، به منظورایجاد حریم و ارزش دادن به مفهوم دانشگاه مورد استفاده قرار گرفت بطوریکه افراد از جاده مستقیماً وارد دانشگاه نشده و با عبور از فضاهای مختلف خود را آماده ورود به این مکان با ارزش می کنند. در فرآیند طراحی طبق الزامات عنوان شده در فراخوان، تلاش شد به اشیا غیر قابل جابه جایی مانند درختان، تیر های برق و ….. توجه شده و تغییری ایجاد نشود. ضمن اینکه باکس های نگهبانی طبق شرایط فراخوان دید کامل به ورود و خروج خودرو داشته و نگهبانی عابرین پیاده دید کامل به ورود افراد به مجموعه دارد و استفاده از دو نگهبانی در طرح هیچگونه مغایرتی با شرایط مسابقه نداشته است.
• نمونه های مورد بررسی برای ورودی در سازه های چادری
• نمونه هایی که آنها را مورد بررسی قرار داده و ایده ی طرح نهایی از آنها شکل گرفت
• توجه با اصل تعادل، به منظور دوری و پرهیز از تقارن طراحان تلاش نموده اند با پر و خالی نمودن فضای سر در ضمن داشتن هویت و تناسبات مد نظر، حجمی متعادل و منسجم را ایجاد نمایند.
• در این طرح به جزییات طراحی نیز توجه بسیار شده است که از جمله آنها میتوان به نورگیر های سقفی که با استفاده از طرح های اسلیمی سبب ایجاد سایه روشن در زمین می شود و تزیینات آجری اشاره کرد.
در پایان:
خاطر نشان می سازد گروه طراح ضمن ایمان به نیت خالص و توانایی های اساتید و هیأت محترم داوران که هر کدام از نام های آشنا و از افتخارات معماری این سرزمین می باشند (که یقیناً به دور از حب و بغض و براساس معیارها و ضوابط ارائه شده و نه بر اساس روابط، داوری نموده اند)، به دست آوردها و پتانسیل های معمارانه و زیبای کار خود که آن را حائز شرایط برگزیده نموده اشراف کامل داشته و دارند، ضمن اینکه کار خود را همچون بسیاری از شاهکارهای معماری جهان بدون عیب و نقص ندانسته و بر مشکلات کار واقف اند و برای ارائه فاز نهایی پروژه در مرحله اجرای آن به امید خداوند متعال، نواقص احتمالی و نکات مدنظر هیأت محترم داوران را بر طرف خواهد نمود.
گروه طراحی این پروژه این حق را برای خود قائل است که کسانی که در این مدت ناعادلانه طرح را مورد انتقاد قرار دادند، از اعضای این گروه به صورت رسمی عذر خواهی کنند.
سرگروه رقیه ثنا جهانی و اعضای گروه صفیه نامی و زهرا شاهی حق
و من الله توفیق
آذرماه سال یک هزار و سیصد و نود و شش
لینک مرتبط: نگاهی به اعلام نتایج، آثار و انتقادات مسابقه طراحی سردر دانشگاه قوچان
لینک مرتبط: فراخوان مسابقه طراحی سر در دانشگاه مهندسی فناوری های نوین قوچان
منبع خبر: www.MemarNews.com
مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.
هرگونه استفاده از مطالب اختصاصی این سایت بدون کسب اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد.
Follow Memarnewsshare Memarnews content
این روند کامل مشخص است بعد از نتایج ترسیم شده و توجیهی بر عدم کپی این طرح نمی باشد…از آن جهت که فرم سردر از اصلی ترین أرکان در طراحی سردر می باشد بسیارباید مورد توجه قرار گیرد که در این طرح از سردر دانشگاه بناب کپی برداری شده است..ای کاش با این اشتباهات برخورد قانونی شود تا شاهد خطاهای این چنینی نباشیم ..
سلام
اینکه با وجود انتقادها پشت طرح و ایده ها تون بودید خیلی خوبه
و روند ایده پردازی تون هم نشون میده کار تقلیدی نیست
ولی به نظر می رسه به عنوان طراح مهمه که شما بر روی کارهای اجرا شده، در حال اجرا و یا فقط طراحی شده تسلط و اطلاع کافی داشته باشید تا شباهت های این چنین در کار کمتر رخ بیاد
در قسمتی از دفاعیه زیر تصاویری از بناهای معاصر ساخته شده نوشته شده “نمونه هایی که آنها را مورد بررسی قرار داده و ایده ی طرح نهایی از آنها شکل گرفت” همین جمله ب معنای کپی کردن است!
سلام کار کاملا کپی هست و رند طذاحی پخته نیست و نشون میده کار یکشبه و با الگو برداری از بناب کار شده امیدوارم هیات داوران هرچه سریعتر نتایج رو بازبینی کنند
متاسفم
….. طرح کاملا کپی شده هستش! !
روند طراحی در نیمه راه عوض شد و طرح یکدفعه ظاهر شد
با سلام
جای بسی تأسف و تعجب است که چنین افراد … نیستند در مسابقه شرکت میکنند و به راحتی به اشتباه آنها با اشتباه بزرگتری مهر تایید زده میشود
این خانم (شرکت کننده مقام دوم کسب کرده ) … تفاوت بین سوراخ و اسلیمی را نمی دانند…..و به سوراخ هایی که در سقف ایجاد کرده اند اسلیمی میگویند. …
فرم ایشان کاملا کپی بوده و تقلیدی است و نکته غم انگیز اینکه ایشان حتما مفهوم کپی را نیز نمی دانند ….
آیا از اینکه از جانب صاحب اثر اصلی توبیخ بشوند ابا و ترسی ندارند …..؟
ایشان که هنوز دانشجوی کارشناسی معماری هستند احتمالا مفهوم فرآیند طراحی و ایده و کانسپت را هم نمی دانند….
احتمالا در آموزش ایشان کوتاهی به عمل آمده یا توصیه های اساتید خود را نادیده گرفتند
مگر نمایشگاه غذا و یا مردم شناسی قصد داشتند طراحی کنند که از چادر عشایر قوچان الهام گرفتند ….
امید و ارم چنین چیزی هایی را در آینده مشاهده نکنم
که برایم بسیار غم انگیز بود ….
اصلا در اینکه کار کپی هست شکی نیست ولی من از این منظر به این مساله نمیخوام نگاه کنم و کاری ندارم
امیدوارم داوران محترم و همچنین بانی و برگزار کننده این مسابقه دیگه اجازه دخالت خودشون تو مباحث معماری بخصوص همچین مسابقاتی رو ندن چرا که به اصطلاح اساتیدی که این قبیل کارها رو بعنوان اثر “بکر” و نواورانه انتخاب میکنن صلاحیت خودشونو بیشتر زیر سوال میبرن تا داوری کرده باشن
حیف اون همه زمان و انرژی که به خاطر داوری های شما هدر رفت
این روند مبنی براین نیست که این طرح کپی نیست.
همه چی واضح و مشخص هست. ایشاله که داوران و برزارکننده مسابقه نتیجه را باز بینی کند.